
Jevrejska kuhinja
Jevrejska kuhinja, kako sefardska tako i aškenska, zasniva se na starozavjetnim propisima i čitavom nizu veoma strogih, kanonizovanih zabrana. Košer je riječ koja se tradicionalno upotrebljava da opiše sve te zabrane. Mnoga jela u jevrejskoj kuhinji imaju simboličan karakter - upotreba određenih namirnica u određenim prilikama ima ne samo tradicionalno nego i ritualno, religijsko značenje.
O košer hrani
Koje su životinje košer? Kako se priprema košer hrana? I zašto uopće držimo košer? Svatko tko je posjetio mjesta sa velikom jevrejskom populacijom vjerojatno je uživ ...
Čitaj višeOsnove košer prehrane
1. Ne jedu se određene vrste životinja te njihovo mlijeko i jaja; Od kopnenih životinja: Može se jesti: svaku koja ima papke, ali papke razdvojene, i koja preživa mož ...
Čitaj višePohovane tikvice
POHOVANE TIKVICE Sastav: tikvice jaja brašno masni sir Priprema: Tikvice izrezati na tanje šnite, između dvije šnite staviti malo sira, umočiti u brašno, zatim ...
Čitaj višePasas di spinaka
PASAS DI SPINAKA Sastav: 1/2kg mljevenog junećeg mesa 1/2kg špinata ili blitve 1 jaje 1/2 kašike Vegete 1 kašikica mljevenog bibera maces brašno PRIPREMA: &Scar ...
Čitaj višeMina di kezu - Kezadika
MINA DI KEZU - KEZADIKA Sastav: 6-7 kora macesa 1kg mladog sira 1 pavlaka 10 jaja 1 kašika soli 1 šolica ulja 3 dl mlijeka Priprema: Jaja umutiti mikserom, dodati sir, so, ...
Čitaj višePašas de karni
PAŠAS DE KARNI Sastav: 500g mljevene junetine 200g krompira 2 jajeta 2 kašikice Vegete prezle biber aleva paprika soda bikarbona Priprema: Skuhati krompir, dobro ga ...
Čitaj višeRezanci sa limunom
REZANCI SA LIMUNOM 300 gr rezanaca 4 jajeta 4 kašike šećera sok od dva limuna 4 kašike suvog grođa 2 kašike mlevenih oraha 4 ...
Čitaj višeRoskitas
ROSKITAS za testo: 500 gr brašna 300 gr margarina 3 kašike šećera 1 jaje 1 žumance 1/2 šolje mleka 3 kesice vanil &sca ...
Čitaj višeKolač od meda
KOLAČ OD MEDA 4 jajeta šolja šećera šolja meda 1/2 šolje ulja 3 šolje brašna 1/2 kašičice soli pra&scar ...
Čitaj višeČaldikas
ČALDIKAS 100 gr badema 80 gr šećera u prahu 1 belance sok od jednog limuna Belance umutite u šne, a potom sa šećerom u čvrst šam. Dodajte mu ...
Čitaj višeHamantašen
HAMANTAŠEN za testo: 1/2 šolje vruće vode 1/2 šolje mlake vode 20 gr kvasca 1/2 šolje šećera 1/2 kašičice soli ...
Čitaj višeCimes
CIMES 750 gr šargarepa 3 kašike margarina 1/2 kašičice soli 1 šolja vode 1/3 šolje suvog grođa nekoliko šljiva ...
Čitaj višeHaggadah
Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti
Čitaj više